Dark Chocolate

Sajtos-sós kifli

70dkg liszt, 3 tojás, 5dkg élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 1 pohár (175g) kefír, kevés (kb. 1dl) tej, kevés tejföl, 1 dl olaj, 1 evőkanál só, 25 dkg margarin, kb. 10-15 dkg sajt

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet 2 tojással, a cukorral, kefírrel, olajjal, 0,5 evőkanál sóval és az élesztővel összegyúrjuk. A 25 dkg margarint 0,5 evőkanál sóval kikeverjük. A tésztából 10 cipót csinálunk. Egyenként lapostányér nagyságúra kinyújtjuk. 5 db-ot a sós margarinnal megkenünk, majd a párjukat rárakjuk. 8 felé vágjuk, feltekerjük, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk és megsütjük.

Ezt a receptet Nóri kolléganőmtől kaptam. Ő a nagynénjétől csencselte. (Ennyit a forrásról...:) Szóval látogatóban voltunk nálunk, mikor ezzel kínált meg, ő és Fanni lánya együtt készítették. Nagyon ízlett, így rögtön lecsaptam rá. Remélem nem haragszanak meg, hogy kicsit átkereszteltem, mert az eredeti cím sós kifli volt. De számomra megtévesztő volt, a sós kifli valójában nem ez, így odabiggyesztettem elé a sajtosat is, mert így az igaz.

No, most akkor a kicsit pontosabb elkszítése, úgy ahogy én tettem. Az élesztőt úgy futtattam fel, hogy fél percig mikróban melegítettem a kb. 1 dl-nyi tejet, majd belemorzsoltam az élesztőt, és 1 evőkanál cukrot rádobtam, majd visszatettem a mikróba, de már nem indítottam el. (Meleg helyen kell keleszteni az élesztőt, és ez volt az egyetlen ilyen) Addig kimértem egy tálba a többi hozzávalót. Majd a félig-meddig megkelt élesztőt is hozzáöntöttem, és a robotgép dagasztószárával kb. 5 perc alatt készre dagasztottam a tésztát. Szerencsém volt, pont jók voltak az arányok. De ha kemény a tészta, lehet egy kis tejföllel lágyítani (ezért is van ott a hozzávalók között), ha viszont túl lágy, akkor kicsinyenként lisztet kell hozzáadagolni, addig amíg sima tésztát nem kapunk. A 10 felé darabolást úgy oldottam meg, hogy előbb elfeleztem, majd a feleket még 5-5 darabra vágtam. Természetesen nem sikerültek tök egyformára, de az nem is fontos, csak nagyjából legyenek ugyanakkorák. Ezután én fél órát pihentettem, kicsit megkeltek a gombócok, mert közben főztem az ebédet és más dolgom volt, de akkor sincs baj, ha nincs időnk kelesztgetni, mert mire mindet kinyújtogatjuk úgyis lesz idejük pihengetni. Közben kikevertem a másik fél kanál sót a margarinnal. Jó alaposan, szintén robotgéppel. Minél jobban kikeverjük, annál könnyebb lesz majd a kenegetés. Fogtam egy gombócot, kinyújtottam, nem kell aggódni, ha nem tökéletes kör, ez egyáltalán nem számít. Csak hasonlítson a tányérra. Amit kinyújtottam félretettem egy tányérra, és jött a következő. Mikor az is kinyúlt, azt megkentem a sós margarinnal. Hát ez nem egy könnyű mutatvány. Evőkanál hátával középről kiindulva kis mozdulatokkal próbálkoztam, így volt a legkönnyebb. Persze előfordult néhol némi szakadás, de azért ment. Ne lepődjünk meg, jó vastagon meg lehet kenni vele, mert elég sok a margarin. Mikor készen voltam a kenéssel, ráraktam amit félretettem. Majd 8 cikkelyre vágtam. Ezt úgy lehet a legkönnyebben megtenni, hogy hosszában és keresztben is kettévágjuk, majd ezeket a negyedeket még elfelezgetjük. Úgy fog kinézni mint egy felszeletelt pizza. A szélesebb felétől indulva feltekergetjük, nem baj ha a hegye pont alulra kerül, úgy nem nyílik szét sülés közben. Egy kizsírozott tepsire rakjuk a kiflijeinket. Kicsit meghajtjuk, hogy tényleg kiflire hasonlítson. A többi gombóccal ugyanezen eljárással bánunk el. Összesen 3 tepsire való kiflink lesz, de aki jó matematikus, az már úgyis kiszámolta, hogy összesen 40 darab készül. A tepsiben megkenjük egy felvert tojással, majd sajttal megszórjuk a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük. Nagyon finom tésztája van, lágy és omlós... és jó sós, ahogy a címe is mutatja. Szerintem nagyon finom, érdemes vele pepecselni... :)

Tetszett? Vagy épp ellenkezőleg? Ajánlanád másnak is, vagy valami nem volt világos? Esetleg kérdésed akadt a recepttel kapcsolatban? Kattints az alábbi linkre és mondd el a véleményedet:

minimancs.lapunk.hu/

vissza a címoldalra



 
 
Szerinted melyik fajta süti a legfinomabb?
Eredmények
További szavazások
 
 


minimancs.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu